КультурКооперація: Донецьк-Львів
Текст: Максим Асафатов
03.07.2014

Впродовж липня та серпня куратор локації da_sein в Донецьку Олександр Сушинський організовує у Львові цикл заходів, мета яких — проаналізувати сучасний арт-процес та запропонувати нову стратегію розгортання актуального мистецтва у Львові . Всі заходи відбуватимуться на одній локації — «Фредра.61», й апелюватимуть до експериментальної музики, текстів та візуальної сфери. Редакція Postpaper поспілкувалась з донецьким куратором та дізналась, які події він він організовує для львів’ян цього літа.


Олександр Сушинський, куратор локації da_sein (да_зайн) в Донецьку, організатор фестивалів сучасної імпровізаційної та електроакустичної музики — CALM i NOIZEFEST. Засновник da_sein_rec. — донецького незалежного лейблу, який чи не єдиний випускає в Україні експериментальну, імпровізаційну та композиторську музику.

Олександр Сушинський у своїх заходах акцентує увагу на мистецтві експериментальному та дослідницькому. Так, зокрема, перший захід у Львові Олександр провів у музеї сучасної скульптури Михайла Дзиндри в Брюховичах, одразу по закінченню Alfa Jazz Fest. На відміну від мейнстрім-напрямку останнього, в програмі «Дзиндра-фест» акцент робився саме на free improv та експериментальній музиці, адже у Львові є вдосталь музикантів високого рівня (Юрій Яремчук, Андрій Арнаутов, Олександр Фразе-Фразенко, Марк Токар), але які проходять повз увагу організаторів більш відомих джазових фестивалів.

Протягом літа у Львові Олександр Сушинський організовує лабораторію сучасної експериментальної музики, лекторій «Dискурсії» та серію проектів у сфері візуального мистецтва. Всі заходи відбуватимуться на «Фредра.61».

Лабораторія сучасної експериментальної музики

Знайомство з сучасною українською композиторською та імпровізаційною музикою.

В рамках лабораторії відбудеться серія живих виступів у жанрі free jazz, free improv та електроакустики – тих музичних напрямів, де відбувається розширення рамок технічних можливостей та де присутній простір для експериментів. Окрім того відбудеться презентація та знайомство із записами лейблу da_sein_rec.

da_sein_rec. — єдиний в Україні лейбл, який випускає український free\improv та сучасну композиторську музику, включаючи жанр електроакустики. Всі диски випускаються лімітованим тиражом, виготовлені в ручну, мають вигляд монохромних конвертів з картону, за кожним композитором закріплюється особливий колір.

Зустрічі в рамках лабораторії відбуватимуться щотижня.

Лекторій «Dискурсії»

Регулярна платформа, куди будуть залучатися культурні активісти зі всієї України, куратори, критики та художники.

«Dискурсії» — це платформа для обговорення найгострішого та найцікавішого із сучасного арт-процесу в Україні та світі, а також читання, штудіювання ключових культурологічних текстів , які мають важливе значення для мистецтва як такого, зокрема, Адольфа Лосса, Вальтера Беньяміна, Ролана Барта, Віктора Мізіано та ін.

Важливість відкриття дискусійної платформи полягає у більш серйозному, концентрованому сприйнятті мистецтва з боку глядацької аудиторії, обізнаність у світовому контексті та культурному архіві актуальних практик.

Серія проектів у сфері візуального мистецтва

«Текст[кон]текст»

куратор Олександр Сушинський

Проект, який підіймає питання сприйняття будь-яких явищ через фільтри фетишу або відкритої свідомості, без контексту.

«Амбівалентність»

Олександр Кузьмінецький

Проект присвячений вияву соціальної шизофренії через показ портретів відомих музикантів у вигляді 24 колажів.

«Дзеркало гри» Олексія Буістова та «Із царства Аіда» Сергія Єфанова

Дві серії робіт, виконаних у техніці 19 сторіччя — oilprint — масляної фотографії.

Кіновечори сучасного експериментального танцю, проект Віктора Рубана

Цикл із 7 відео про сучасні перформативні практики Європи, які детально будуть коментуватися та дискутуватись.

Всі заходи відбуватимуться на «Фредра.61».

Інші матеріали на Postpaper
СПЕЦПРОЕКТ
Майстерня міста онлайн

«Майстерня міста онлайн»: афіша заходів, огляд подій, коментарі учасників та репортажі.

09.06.2014
МІСЦЕ

У звичайній квартирі, що знаходиться в центрі Львова, проходять безкоштовні та вільні за форматом заходи: перегляди фільмів, вечірки, виставки, ігри та навіть лекції.

16.05.2014
РЕПОРТАЖ

Як виглядає локація для велосипедистів з барахолкою, невеличким техсервісом, парковкою та чим там пригощають.

10.05.2014
comments powered by Disqus