ЛЬВІВ, міська інтернет-газета

ФЕЙСБУКТВІТТЕР

Postpaper

МІСТО / НОВИНИ
Відкрився новий інноваційний корпус УКУ
Текст та фото: Максим Асафатов

Вчора, 3 вересня, відбулось урочисте відкриття нового академічного корпусу Українського Католицького Університету за адресою вул. Стрийська, 29. Відкривши новий корпус, університет розпочав святкувати своє 50-ліття. Редакція Postpaper відвідала студмістечко, щоб подивитись, як виглядає нова будівля. Про це читайте в нашому репортажі.

Новий академічний корпус входить до першої фази будівництва студмістечка УКУ, що триватиме до 2015 року. Окрім новоспорудженого корпусу та Колегіуму спорудять ще головний університетський храм та сучасний бібліотечно-інформаційний комплекс. Зараз більша частина території студмістечка — це будівельний майданчик.

На першому поверсі знаходиться велика зала їдальні на 250 місць, кафетерій, приймальня. Їдальня протягом дня може обслуговувати до 2-х тисяч відвідувачів, та при потребі перетворюватись в конференц-зал з місткістю — 350 осіб. На даху їдальні, що розташована на рівні третього поверху, планують спорудити терасу з садом. Ще одна тераса знаходиться на 4-му поверсі.

У новому корпусі навчатимуться студенти гуманітарного факультету. Також тут розмістились: Інститут лідерства та управління, Львівська бізнес-школа та Школа біоетики. В деяких приміщеннях вже проводяться заняття.

На даху будівлі розміщено систему сонячного нагріву води. За розрахунками, гарячої води має вистачити як для нового корпусу, так і для Колегіуму, що знаходиться поруч. Подібна система здешевить експлуатацію корпусу.

На місці нового університетського містечка УКУ, за СРСР планували збудувати театр Прикарпатського військового округу Радянської армії. Це місце мало стати частиною цілого ансамблю — нового радянського центру міста. Поряд будували обласний комітет компартії та вертолітний майданчик (тут мали розміститись всі місцеві керівні та партійні радянські органи влади). Розпочате у 1986р будівництво було закинуто, та вже Податкова адміністрація (сьогодні Міндоходів України) своїм коштом завершила будівництво головної будівлі.

У 1999 році Українська Греко-Католицька Церква придбала пострадянський «довгобуд», а у 2002 році міська рада закріпила прилеглу до будинку територію за УКУ. Папа Іван-Павло ІІ під час свого візиту до до України у червні 2001 року благословив наріжний камінь університетського містечка. У 2009 році з’явилась перша споруда майбутнього містечка — дерев’яна церква Блаженних Новомучеників УГКЦ. Минулого року почав працювати Колегіум ім. Патріарха Йосифа Сліпого.


comments powered by Disqus